Lant, gitár, koboz Bencze Balázs

1967-ben születtem Budapesten. Zenei általános iskolába jártam, majd három évig műszaki szakközépiskolában tanultam. Az érettségit a Kölcsey Gimnázium esti tagozatán szereztem meg, majd két év könyvtári gyakorlat után felvételt nyertem a szegedi József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának nappali tagozatára magyar nyelv és irodalom - régi magyar irodalom és irodalomelmélet szakon. Egyetemi éveim alatt a régi magyar irodalom mellett főképpen a műfordítás és a verstan elméleti kérdéseivel, középkori helynévtörténettel és irodalomtörténeti-textológiai kérdésekkel foglalkoztam, melyek önálló kutatási eredményeit az 1994-es "A magyar Amphion" címmel megrendezett Balassi-emlékkonferencián és az 1995-ös miskolci Névtani Konferencián adtam elő. Szakdolgozatomban a verstan és a matematikai logika kapcsolatát próbáltam tisztázni, egy olyan egzakt rendszer felépítését célozva, melyben a trubadúrok formalista strófáitól a mai szabadversig minden alkotás versformaként marad értelmezhető.
2002-ben a Pilisvörösvári Pedagógustovábbképző Intézetben oktatás-informatikai másoddiplomát szereztem, szakdolgozatom témája J. S. Bach életének és munkásságának multimédiás felülettel elkészített ismeretterjesztő célú bemutatása volt.
1995-től folyamatosan publikáltam novellákat, verseket és cikkeket különböző irodalmi és egyéb folyóiratokban, novelláskötetekben. 2000-ben a Lazi Kiadó Láthatatlan kard címmel önálló kötetben megjelentette egy regényemet, 2001-ben pedig a NKÖM irodalmi pályázatának kiemelt díjazottja lettem egy középkori drámai játék, a Dániel-játék magyar nyelvű műfordításával.
Diploma után tanárként értelmi sérült gyermekekkel foglalkoztam a budapesti Csalogány Iskolában.

Zenei tanulmányaimat általános iskolás koromban hegedűvel kezdtem, majd zongorával folytattam, és középiskolás koromban két évig énekeltem egyházi kórusban (a kórusvezető Pfeiffer Gyula volt). 16 éves koromban kaptam az első gitáromat, zeneiskolában 19 éves koromtól kezdve tanultam klasszikus gitározni, először Hajnóczy Csaba, majd Hadzsász László tanítványaként. Már ebben az időben elkezdtem érdeklődni a historikus pengetősök iránt, így szinte a gitár mellett párhuzamosan tanultam meg kobzon is játszani.
A Tabulatúra Régizene Együttes alapítója vagyok, lantokon, barokk és klasszikus gitáron, kobzon, l'udon, ciszteren, penorconon, szász lírán (vagy esetenként más historikus pengetős hangszeren is) játszom, és a zenekar zenei átiratainak nagy részét is én készítem el. Számos lemezfelvételen, színpadi zenekíséretben, filmzenékben, zenés előadásokon vagyok aktív közreműködő. (pl.: Jancsó Miklós: Oda az igazság!, Szomor-Pejtsik: Báthory Erzsébet - musical, Szőke-Ökrös: Országjáró Mátyás király, Neil Jordan: Borgiák kanadai-ír-magyar televíziós sorozat, stb...) és 2002-ben egy barokk stílusú La Follia-variációm bekerült Paul Gabler La Follia-gyűjteményébe.
Zenében "a műfajon belül" kedvencem Dowland, Bach és általában minden, ami barokk vagy korábbi zene, valamint Mendelssohn és Haydn. Modern zenében a heavy metalt, hard rockot, a ragtime-ot és a bluest szeretem.

1996-ben családot alapítottam, feleségem magyar szakos tanár, 1998-ban született meg a lányunk, Réka. Hobbim a csillagászat, a túrázás (akár gyalog, akár kerékpáron, legújabban a geocachinggel is fűszerezve) és a repülőmodellezés.