2000-ben alakultunk, zenekarunk a középkori, a reneszánsz, és a korabarokk, valamint a történelmi Magyarország területén valaha elterjedt magyar vonatkozású zene megismertetését, bemutatását tűzte maga elé célul. Műsorainkban kiemelt fontosságot tulajdonítunk nemzeti hagyományaink és történelmi múltunk zenei emlékeinek, ezért historikus hangszereken, lehetőség szerint korhű hangszerelésben játszunk, ami a koncertek hangulatát és az előadás hitelességét is emeli.
Hangszerbemutatók, ismeretterjesztő és hagyományőrző zenei előadások, valamint a nagyobb koncertek mellett tematikus Rákóczi-, Balassi-, Tinódi-, Zsigmond-, Szent Erzsébet-, Hunyadi Mátyás-, Kálvin-, Shakespeare-, Szent István- és egyéb emlékműsorokkal is gyakran szereplünk rendezvényeken, koncerteken. A határon túli magyarság részére évente több alkalommal szervezünk előadásokat, valamint rendszeres fellépői vagyunk hazai és külföldi hagyományőrző rendezvényeknek is.
A zenekar klubja 2004-től működik, jelenleg a Szilágyi Dezső téri Református Templom gyülekezeti termében látogatható. Itt havonta egy alkalommal a régi korok zenéje és hangszerei is elérhető közelségbe kerülhetnek mindenki számára.
Hat megjelent nagylemezünk van, ezen kívül számos lemezen hangszeres közreműködőként, történelmi témájú filmekben, színpadi darabokan, musicalekben, múzeumi és egyéb kulturális projektekben előadóként veszünk részt. A zenekar műsorainak tematikája a középkori zenétől a reformkori hangszeres darabokig folyamatos.

Az együttes nevéről: A "tabulatúra" szó a kottaírás ma megszokott és használatos alakját megelőző zenei lejegyzési mód volt, - lant- és orgonatabulatúrákat még a XVIII. században is használtak. A tabulatúrás lejegyzés egyes hangszertípusokra készült, bizonyos elemei a ma is használatos continuo-kíséretben élnek tovább. A történelmi Magyarországon sok tabulatúrás gyűjtemény maradt fenn, a legismertebbek a Kájoni-, a Vietórisz- és a Lőcsei-kódexek, együttesünk rendszeresen idéz fel belőlük dallamokat.© 2021, Tabulatúra | WEBMESTER